Freeband

Steeds meer “privacyvriendelijke sociale netwerken” in opkomst

social-networks-2

19

jan 15

0

unseen

Unseen

nternetgebruikers lijken steeds meer waarde te hechten aan hun privacy op sociale media. Zo is er veel kritiek op Facebook en verschijnen er dan ook steeds meer alternatieven als het IJslandse Unseen. Dit netwerk kan ook als vervanging dienen voor Skype en Whatsapp. Het IJslandse bedrijf werkt onder de belofte dat bedrijven en consumenten via hun apps wél zelf de beschikking houden over hun conversaties.

Maar Unseen is niet het enige “privacyvriendelijke alternatief” voor Facebook. Zo was er een halfjaar geleden Ello en onlangs is Dropon gelanceerd. Bij Dropon worden je gegevens versleuteld verstuurd en wordt je data nooit gedeeld met adverteerders of derden. Daarnaast staan de servers van Dropon in Canada, waardoor ze ook buiten bereik van de Amerikaanse geheime diensten blijven.

dropin

Ook op de telefoonmarkt is ontstaan privacy-vriendelijke alternatieven. Zo is het telefoonmerk Blackphone bezig met het ontwikkelen van een eigen app store , zodat men geen gebruik meer hoeft te maken van de Google Play Store. Op het gebied van bellen en chatten is tot slot ook het merk Mega bezig met een nieuwe dienst, die onder andere Skype zou moeten vervangen.

thumb (6)

Het lijkt er dus op dat internetgebruikers zich steeds meer bewust worden van hun privacy, gezien het aantal initiatieven dat gelanceerd wordt. Toch is het maar de vraag of deze alternatieven echt aan zullen slaan op de lange termijn. Zo was vorig jaar kort de app Telegram in trek, toen bekend werd dat Whatsapp werd overgenomen door Facebook. Maar een jaar later is van die hype al niets meer te merken, het overgrote deel blijft kiezen voor het privacy-onvriendelijke Whatsapp.