Freeband

Russische hackers in bezit van miljarden gegevens

gehackt

09

aug 14

0

Russische hackers zijn in het bezit gekomen van 1,2 miljard inloggegevens en 500 miljoen e-mailadressen. Dit hebben ze gedaan door bij maar liefst 420.000 websites in te breken, volgens The New York Times. De Amerikaanse krant verkreeg informatie over deze grote hack door Hold Security, een bedrijf dat zich bezighoudt met internetbeveiliging. Het bedrijf wilde niet melden welke websites precies gehackt waren, omdat ze niet willen dat deze sites dan het doelwit worden van nieuwe aanvallen. Wel zijn ze bezig om een tool te ontwikkelen om gebruikers te laten weten of ze getroffen zijn door de Russische cybercriminelen.

Gevaar uit het oosten

Het is niet vreemd dat de hackers juist uit Rusland komen. Het Data Breach Investigations Report van Verizon (PDF-bestand) laat zien dat het een groot deel van internetspionage wordt gedaan in Oost-Europa en Oost-Aziƫ, zoals te zien is in de onderstaande grafiek:
regio-hackers

Is het nu tijd om je wachtwoord te wijzigen?

Als je signalen hebt gehad dat je account gehackt is, is het inderdaad zeer belangrijk dat je meteen je wachtwoord wijzigt. Maar aangezien je waarschijnlijk niet weet of je getroffen bent door de Russische hackers, heeft het niet zoveel zin om je wachtwoorden te wijzigen. Het is ook niet nodig om periodiek al je wachtwoorden te wijzigen. Dit zou alleen nut hebben als hackers gedurende een langere tijd in je account zouden willen inloggen. In de meeste gevallen is dit niet het geval en zijn hackers juist uit op snelle winst en willen ze meteen misbruik maken van je gegevens, door bijvoorbeeld geld over te maken als ze kunnen inloggen bij je bankaccount. Meestal werkt het periodiek wijzigen van je wachtwoord juist averechts. Dit levert vaak zwakkere wachtwoorden op dan wanneer je dit niet zou doen. De beste tip is om voor elk account een sterk uniek wachtwoord te verzinnen in plaats van ze steeds te wijzigen.Vind je het lastig om verschillende veilige wachtwoorden te verzinnen?
Kijk dan eens naar het filmpje hieronder voor tips: