Freeband

RUG: “Glasvezel Groningen vergt miljoenen”

331-header-f8f960e94b53ba58152caf0b1e707650-ijburg_glasvezel_04

09

mrt 15

0

Om heel Groningen, dus ook (of eigenlijk, vooral) het Groningse platteland, te voorzien van glasvezelinternet, is 40 tot 70 miljoen euro nodig. Zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat afgelopen maandag gepresenteerd werd.

Snel internet voor heel Groningen is hierdoor alleen haalbaar als de overheid en andere geldschieters de provincie financieel bijstaan. De huidige aanbieders zien het buitengebied van de provincie niet als rendabel genoeg om glasvezel te vervaardigen. Momenteel zijn er 2.000 bedrijven en 17.000 huishoudens in Groningen die een telefoonlijn nodig hebben voor het gebruik van internet, terwijl 31% van de huishoudens in Nederland supersnel internet heeft met glasvezel.


Onderzoekers van de universiteit stellen in hun onderzoek dat lokale partijen initiatief moeten nemen voor de aanleg van glasvezel, met financiële steun van overheden en (lokale) bedrijven. De aanleg van internettoegang wordt in principe volgens de marktwerking geregeld, maar Marianne Besselink, gedeputeerde aan wie het onderzoek aangeboden werd, stelt dat de markt faalt op het gebied van breedbandinternet. “Uit dit onderzoek blijkt klip en klaar dat andere partijen de handschoen op moeten pakken.”