Freeband

PvdA wil ‘alomvattende datawet’ in het leven roepen

Jeroen_Recourt-1024x598

20

dec 14

0

De PvdA pleit voor de komst van een alomvattende datawet. Deze wet op het dataverkeer zou de privacy van burgers op het internet moeten beschermen. Daarnaast zouden in deze wet regels voor de bestrijding van cybercrime vastgesteld moeten worden en zouden er regels moeten komen voor het gedrag van bedrijven in de digitale economie.

Volgens de PvdA is er nu te veel onduidelijkheid over de rechten en plichten als het gaat om privacy op het internet. Mr. Jeroen Recourt, kamerlid en woordvoerder Justitie voor de Partij van de Arbeid legt het belang van zo’n alomvattende datawet uit:

“De huidige weten gaan deels over internetprivacy. De Europese rechter gaf al het recht om vergeten te worden, de aangepaste telecomwet zegt iets over het bewaren van gegevens. Er is echter nog een enorm grijs gebied waarvan niemand weet wat de regels zijn.”

Recourt noemt het voorbeeld van de hackbevoegdheden van minister Opstelten, waarbij op ieders computer mag worden ingebroken, zonder dat daar een aanleiding voor is. Die bevoegdheden moeten verdwijnen, vindt de PvdA, burgers moeten meer controle krijgen over hun data.

privacy

De allesomvattende datawet zal voor meer privacy zorgen

Privacy op het internet is door de opkomst van social media de laatste jaren steeds meer onder de aandacht gekomen. Zo loopt er sinds augustus vorig jaar een gezamenlijke rechtszaak tegen Facebook, waaraan 25.000 Europeanen deelnemen. Maar ook de Nederlandse Staat stond voor de rechter, omdat er gebruik werd gemaakt van data die door de NSA op onrechtmatige wijze was verkregen.

Ondanks dat een alomvattende datawet nog ontbreekt, zijn er dus ook nu al mogelijkheden om een rechtszaak aan te spannen in het geval van privacyschending. Wie zelf te maken heeft gekregen met privacyschending op het internet kan een advocaat inschakelen ter ondersteuning. Vaak is de aangeklaagde partij een bedrijf, zoals Google of Facebook en ben je dan ook niet het enige slachtoffer. Probeer daarom op zoek te gaan naar andere slachtoffers, zoals de Oostenrijker Max Schrems heeft gedaan in zijn rechtszaak tegen Facebook. Wanneer er meerdere verklaringen zijn, sta je sterker tijdens de rechtszaak.