Freeband

Nederland voor 31% op glasvezel

glasvezel-grond

19

feb 15

0

De behoefte aan sneller internet neemt toe en dat is te zien aan de toenemende populariteit van glasvezelnetwerken. Zo we dat in Amerika een partij als Google eigen glasvezelnetwerken ontwikkelt, maar ook in Nederland is de groei duidelijk zichtbaar. Uit onderzoek van de website Telecompaper blijkt namelijk dat in 2014 het aantal huishoudens dat diensten via glasvezel gebruikt is opgelopen tot maar liefst 31 procent. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2013, het totale aantal glasvezelaansluitingen komt daarmee op 2,3 miljoen te liggen.

Flevoland loopt voorop met glasvezel

In het onderzoek van Telecompaper valt ook te lezen hoe de verdeling van glasvezelnetwerken over heel Nederland zich ontwikkelt. Opvallend is dat de beschikbaarheid van glasvezel het grootste is in de provincie Flevoland, waar 80 procent van de huishouden een glasvezelverbinding tot haar beschikking heeft. Toch is het niet zo vreemd als je kijkt naar de relatief nieuwe infrastructuur in deze provincie en de schaal waarop er nieuwbouw plaatsvindt. Overijssel is daarentegen de provincie waar de groei van glasvezel juist het grootst is.

Randstad volgt traag

Nog een opvallende ontwikkeling is dat de groei van glasvezel in de Randstad juist achterblijft. Je zou verwachten dat dit in het druks bevolkte gebied van Nederland snel zou gaan. De snelheid van internet via de ouderwetse koperverbindingen is hier echter dusdanig hoog dat de interesse voor investeringen in glasvezel nog achterblijven. Voor de aanleg van een glasvezelnetwerk is een minimale afname van 30 procent nodig en dat aantal wordt vaak bij voorinschrijving nog niet gehaald. Op de afbeelding hieronder zie je de dekking van glasvezel in Nederland. Klik op de afbeelding voor de interactieve kaart.

glaskaart