Freeband

Mobiel internet is het snelst in Nederland

Apple iPhone with Social Media Apps

05

sep 14

0

In Nederland en Zweden wonen relatief de meeste internetgebruikers van de Europese Unie, en het mobiel internetgebruik ligt in deze landen (samen met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk) ver boven het Europees gemiddelde. Hiermee heeft in ons land de smartphone de laptop officieel verdrongen als apparaat waar mobiel internet het meest op gebruikt wordt, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

3851g1

Gebruik van internet onderweg naar leeftijd naar apparaat, 2013

Jongeren gamen, Facebooken en zoeken werk

Het gebruik van mobiel internet laat zich vooral zien onder jongeren (zie grafiek), met als meest populaire activiteiten het luisteren naar muziek, gamen, en het verkennen van de social media. Daarbij gebruikt de groep 18- tot 25-jarigen het internet op hun smartphone ook voor serieuzere zaken, zoals het lezen van de krant of het zoeken naar een baan. Het lijkt er daarmee op dat internet bij nieuwe generaties steeds meer geïntegreerd is in het dagelijks leven, en mediaplatforms zoals websites en apps worden daarmee gedwongen de consument van vernieuwende kwaliteit te blijven voorzien. Maar niet alleen de content en lay-out wordt elke dag innovatiever, ook de toegankelijkheid hiervan mag steeds sneller en beter.

4079g2

Belangrijkste doelen internetgebruik jongeren, 2013

Nederlandse providers moeten vernieuwen

1404125537_965458_1404125687_noticia_normal

Vodafone Smart 4 Turbo (4G ready)

Het almaar stijgende internetgebruik vraagt naar slimmere technologieën van providers. In Nederland zijn telecombedrijven KPN en Vodafone de leiders op dit gebied: in april dit jaar had KPN een landelijk dekkend 4G-netwerk, gevolgd door Vodafone in september. “Het aantal klanten met een 4G-abonnement en 4G-toestel in Nederland neemt snel toe,” zegt Rob Shuter, CEO Vodafone Nederland, in een persbericht. Dit betekent dat al deze klanten van beide providers nu overal in Nederland optimaal gebruik kunnen maken van het (veel) snellere netwerk. Consumenten hebben echter wel een passend toestel en abonnement nodig om van de betere verbinding gebruik te kunnen maken.

De premium ’4G ready’ toestellen en abonnementen liggen qua kosten wel in een hoger segment. Kijkende naar de huidige toestellen met 4G ondersteuning betreft het met name de zogenaamde ‘flagships’ waarbij je als consument al snel in een hogere prijsklasse terecht komt. Vodafone heeft daar een oplossing voor bedacht en heeft haar abonnementen met toestel selectie uitgebreid met twee Vodafone-branded modellen die ook 4G ready zijn (zie afbeelding). Naast deze toestellen is Vodafone de afgelopen maand een pilot voor de actie Like New gestart. Toestellen die binnen 14 dagen na aankoop door de ontvanger zijn teruggestuurd, maar die geen schade hebben en volledig getest en nagekeken zijn door Vodafone, kunnen met een fikse korting bij een abonnement genomen worden. Hiermee lijkt Vodafone het voorbeeld van Apple te volgen, waar het al langere tijd mogelijk is om een gereviseerde iPhone aan te schaffen.

Schermafbeelding-2014-02-17-om-14.01.46 (1)

Meer acties & kortingen

Waar KPN  erg populair op de online markt is (zie afbeelding – bron: wua.nl), kun je bij sommige aanbieders je voordeel doen door met je hele gezin een abonnement aan te schaffen of krijg je extra cadeaus bij je bundel (zoals een televisie, een camera, of Netflix).

Capture

Door de enorme (groeiende) vraag naar sneller mobiel internet in Nederland, zullen providers dus blijven vernieuwen en zullen Nederlanders voorlopig kunnen blijven genieten van de snelste netwerkverbindingen in Europa. Hoe snel het mobiel internet op jouw telefoon daadwerkelijk is, hangt alsnog af van je toestel, de provider en (voor sommige providers) de omgeving waarin je verkeert. Kijk hier hoe het gesteld is met 4G in jouw woonplaats.