Freeband

Helft wereldbevolking gebruikt internet tegen het einde van 2015

internet-wereld

28

mei 15

0

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door het ITU¬†zullen tegen het einde van dit jaar maar liefst 3,2 miljard mensen actief gebruik maken van het internet, dat is ongeveer de helft van de totale wereldbevolking. Ter vergelijking, in het jaar 2000 waren er nog zo’n 400 miljoen internetgebruikers over de hele wereld.

ICTFF2015-image1

Het ITU (International Telecommunication Union, een orgaan van de Verenigde Naties) laat weten dat er momenteel 7.2 miljard mensen op aarde leven. 2 miljard van de totale 3.2 miljard internetgebruikers zouden volgens het rapport mensen uit ontwikkelingslanden zijn.

Naast vaste internetconnecties (voor computers en laptops) voorspellen de onderzoekers ook een fikse toename van mobiel internetgebruik. Naar verluid zullen er tegen het einde van dit jaar 7 miljard mobiele internet abonnementen worden afgesloten over de gehele wereld.

Europa en Amerika zijn vooralsnog ‘marktleiders’ als het op mobiel internet aankomt met grofweg 76 procent van de bevolking die actief mobiel internet gebruikt. In Afrika ligt aantal een stuk lager op iets meer dan 17 procent. Tegen het einde van dit jaar wordt verwacht dat meer dan 80 procent van de huishoudens in de westerse wereld een internetverbinding heeft.

c654187

Het onderzoek concludeert met de boodschap dat ICT en vooral duurzaamheid binnen ICT oplossingen in de toekomst een veel grotere rol gaan spelen. Zo zijn er nu al partijen zoals Google (met Project Loon) bezig om internet beschikbaar te maken in moeilijker bereikbare gebieden zoals Sri Lanka. Wat dit soort grootschalige projecten gaan betekenen voor het totale aantal internetgebruikers op de wereld is vooralsnog niet bekend.