Freeband

Google helpt journalisten een handje op weg met Google News Lab

google_news_lab

03

jul 15

0

Afgelopen maand heeft Google bekendgemaakt dat het een gloednieuwe service gaat aanbieden voor ‘de moderne journalist in de wereld van data en internet’. De service – die schuil gaat onder de naam Google News Lab – is gericht op een samenwerking tussen entrepreneurs, journalisten en grotere nieuwsinstanties om zo tot een snellere, meer effici├źnte en betere nieuws presentatie te komen.

Volgens de Amerikaanse zoekgigant is de sleutel tot nieuws de manier waarop het wordt gecommuniceerd, van bron naar journalist en van nieuwszender naar kijkers en lezers. Door de enorme groei van het internet in de afgelopen jaren is er steeds meer nieuws beschikbaar van over de hele wereld, maar het is belangrijk dat de kwaliteit en legitimiteit kan worden gewaarborgd, en dat is precies wat Google met News Lab hoopt te bereiken.

Een nieuwe ‘tool’ voor journalisten

Een woordvoerder van het bedrijf legt uit dat News Lab een reeks aan nieuwe ‘tools’ voor de moderne journalist aanbiedt waardoor er gericht naar bepaalde categorie├źn nieuws kan worden gezocht. Ook is News Lab deels een platform waarop journalisten (professioneel en amateur) informatie over hun specifieke locatie direct kunnen delen met andere journalisten.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een degelijke (video)camera op zijn of haar smartphone waarmee vaak amateurbeelden worden gemaakt bij ongevallen of speciale gebeurtenissen. Deze vorm van media is juist de laatste tijd veel in opkomst en laat een ‘eerlijke en niet-bewerkte’ kant van het verhaal zien. Ook voor deze mensen is News Lab de plek om content te delen.

Al met al is het doel van News Lab dus om een soort van gezamenlijk netwerk op te bouwen waar journalisten terecht kunnen voor live en up-to-date informatie over zowel lokale als internationale gebeurtenissen.