Freeband

Gezamenlijke rechtszaak tegen Facebook gaat door

facebook

02

jan 15

0

m1mx4vjaohnr_wd640

Het begon in augustus vorig jaar allemaal met het idee van één individuele Oostenrijker (PDF), maar de rechtszaak tegen Facebook neemt steeds serieuzere vormen aan. Hij beschuldigt het sociale netwerk van het overtreden van de Europese privacywetten. Omdat het hoofdkantoor van Facebook Europa in Ierland staat, moet het zich aan de Europese wet houden.

De aanklacht tegen Facebook bevat onder andere het overtreden van de Europese wet, steunen van de NSA, het volgen van het internet gedrag van gebruikers, monitoren van gebruikers met ‘big data systemen’, de onwettige introductie van Graph Search, het zonder toestemming doorgeven van informatie aan derden en het niet bieden van een keuze over wat er met je data gebeurt.

De initiatiefnemer riep alle Europeanen op om zich bij hem aan te sluiten, zijn initiatief bleek zo populair dat er een maximum van 25.000 deelnemers werd vastgesteld. De zaak is door de rechtbank in Wenen goedgekeurd, maar Facebook laat het er niet bij zitten. Zo zou het sociale netwerk de juridische bevoegdheid van de aanklagers in twijfel trekken.

Vooralsnog lijkt het erop dat de zaak gewoon doorgang zal vinden, als is nog onduidelijk wanneer dat zal zijn. Hoe groot de kansen zijn dat de Facebook-gebruikers zullen winnen, is ook onduidelijk. In Nederland is juist een discussie ontstaan over de onduidelijkheid van privacywetten, daarom wil de PvdA nu een alomvattende datawet in het leven roepen.

social_media_infographics_privacy