Freeband

Start-up zorgt voor goedkoop mobiel internet derdewereldlanden

loon-google

04

sep 15

0

LotusFlare, een gloednieuwe start-up opgebouwd door mensen uit zowel Facebook als Google, wil ervoor zorgen dat ook mensen in derdewereldlanden toegang krijgen tot goedkoop mobiel internet. In plaats van een volledige provider stelt de start-up zich op als een soort van ‘virtuele provider’ die ervoor gaat zorgen dat er een connectie komt tussen bestaande netwerkaanbieders en de eindgebruiker.

LotusFlare staat geheel in het teken van duurzame ICT en wil daarom ook kansarme gezinnen goedkoop toegang verschaffen tot het internet. In veel ontwikkelingslanden is vast internet relatief duur, om nog maar te zwijgen over mobiel internet. Daarom wil het het bedrijf samenwerken met grote providers en die via een nieuwe app goedkope databundels laten aanbieden aan eindgebruikers.

Google Balonnen

Daarnaast is het bedrijf van plan om gebruik te maken van de befaamde Google Internet ballonnen (Project Loon) die volgend jaar voor het eerst in Sri Lanka voor commerciële doeleinden zullen worden gebruikt. De weerballonnen dragen supersterke mobiele wifi stations met zich mee op een hoogte van 32 km. Hiermee is het mogelijk om het gehele eiland van mobiel internet te voorzien via het ballonnen netwerk.

LotusFlare wil de drempel voor mensen in derdewereldlanden om internet te gaan gebruiken zo laag mogelijk maken. Op veel plaatsen in de wereld wordt toegang tot internet (en dus informatie) gezien als een mensenrecht. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat voor elke 10 procent dat het mobiele internetnetwerk groeit het BNP van een land gemiddeld met 1,5 procent stijgt.

Stichting IIP Duurzame ICT

Ook in Nederland is het bedrijfsleven steeds meer bezig met duurzame ICT oplossingen. Zo is de Stichting IIP Duurzame ICT – platform voor duurzame ICT – onlangs in het leven geroepen als een open samenwerkingsverband tussen bedrijven, onderzoekers en de overheid. het doel is om – net zoals LotusFlare bijvoorbeeld doet- het bevorderen van duurzaamheid in en door informatie- en communicatietechnologie.