Freeband

Freeband Awareness project

theambientlife-1-stylefr3

03

apr 15

0

Een aantal jaren geleden (2004 om precies te zijn) werd in Nederland het zogenaamde Freeband AWARENESS project het leven in geroepen. Dit initiatief van de Universiteit Twente moest er destijds voor zorgen dat we met z’n alleen in een intelligentere samenleving terecht zouden komen. Het doel van het project was om te onderzoeken hoe we mobiele applicaties en toepassingen kunnen ontwerpen die zich bewust zijn van de omgeving waardoor ons dagelijks leven een stuk makkelijker en veiliger zou moeten worden.

Het komt erop neer dat dit project een van de eerste stappen was naar het ontwikkelen van de ‘interconnected’ wereld waarin we nu leven. Maar in hoeverre hebben we de toekomstvisie die destijds werd geschetst ook daadwerkelijk behaald. Er zijn nu zo’n 10 jaar verstreken en het is interessant om te zien hoe er destijds tegen sommige technische ontwikkelingen aan werd gekeken.

De oude video hierboven laat zien hoe er destijds werd gedacht over complexe systemen en apparaten in de nabije toekomst. De visie was dat steeds meer apparaten met elkaar zouden gaan communiceren en zo een ‘slimmere en veiligere’ omgeving moesten creëren voor de mens om in te leven.

The future IS here!

Hoewel The Ambient Life video natuurlijk een ideaalbeeld probeert te schetsen zijn er verdacht veel elementen die we vandaag de dag daadwerkelijk terugzien.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de smartwatches die als paddestoelen uit de grond schieten. De nieuwste slimme mobieltjes en horloges houden inderdaad onze lichamelijke functies zoals hartslag, temperatuur en zelfs slaap in de gaten. Onze locaties wordt (op vrijwillige basis) continu bijgehouden door onze smartphones en je partner en jij zijn altijd ‘connected’ met de cloud.

En geloof het het of niet, zelfs de helm van de brandweerman is geen science-fiction meer, dat heeft Google Glass en de Microsoft Hololens ons ondertussen wel duidelijk gemaakt. Het grote verschil zit vooral in de applicaties van dit soort technologieën. We kunnen het inderdaad maken, en het werkt precies zoals het zou moeten, maar dan vooral in een gecontroleerde omgeving. De nieuwste technologieën maken ons leven in theorie inderdaad een stuk makkelijker, efficiënter en zelfs veiliger. Maar in de praktijk moeten we er nog wel een goed plekje voor zien te vinden!

Neem maar eens een kijkje naar de toekomstvisie van Microsoft over het jaar 2019! Wij zijn benieuwd in hoeverre deze moderne variant van The Ambient Life zal afwijken van de werkelijkheid over zo’n 4 jaar!