Freeband

De 3 veelbelovende trends binnen glasvezel

glasvezelnetwerk

02

sep 15

0

Glasvezelinternet heeft het zich opgeworpen als een aantrekkelijk alternatief voor het koper dat jarenlang als basis heeft gediend voor interactieve televisie, internet en telefoon. Consumenten vinden de koper te traag en het glasvezelnetwerk biedt daarnaast een uitstekend perspectief. Ondanks dat KPN haar ontelbare kilometers koperkabel gaat renoveren en de downloadsnelheid hiermee wordt verdubbeld, stappen steeds meer mensen over op het glasvezelnetwerk. Wat gaat deze innovatie ons brengen in de toekomst?  De laatste ontwikkelingen geven alvast een voorproefje van wat we in de toekomst kunnen verwachten. In dit artikel zijn de drie meest veelbelovende glasvezel trends op een rijtje gezet:

1. Gigabit worden terabits

Onderzoekers aan de technische Universiteit Eindhoven (in samenwerking met de Universiteit van Florida) wisten vorig jaar in een experiment al een officieel internet record van 255 Tbit/s te vestigen. Dat is een kleine 2,500 keer zo snel als de allersnelste commerciële aansluiting van zo’n 100 Gbit! Hoewel het hier natuurlijk gaat om een onderzoek tussen Universiteiten en dus nog verre van commerciële doeleinden heeft laat het wel zien waartoe glasvezel connecties in staat zijn.

Doordat de productiemethodes voor glasvezelnetwerken steeds goedkoper worden is het straks wellicht mogelijk om de huidige Mbit generatie achter ons te laten en nemen we in de nabije toekomst gewoon een internet pakket van 50 Gbit bij de provider af.

2. Is de tijd van de kabel voorbij?

Vanwege de enorme snelheden die behaald kunnen worden is glasvezel meer populariteit aan het winnen. De gemiddelde internetsnelheden in Nederland zijn de laatste jaren flink opgelopen van ongeveer 5 Mbit/s naar een uitstekende 15,3 Mbit/s. Op de wereldranglijst staan we hiermee op plaats vijf als het aankomt op de gemiddelde internetsnelheid per huishouden.

Bron

Echter zijn nog lang niet alle huishoudens in Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit kost naast geld ook erg veel tijd. Specialist in het aanleggen van glasvezel is Reggefiber. Zij leggen het aan tot aan de voordeur. Vervolgens kun je je door een provider laten aansluiten op het glasvezelnetwerk. Op dit moment hebben 2 miljoen huishoudens de beschikking tot glasvezel waarvan 41% daadwerkelijk is aangesloten. De stijgende trend lijkt zich alsmaar voort te zetten. De 15,3 Mb mag dan als gemiddeld gezien worden, maar de standaard snelheden lijken met de jaren goed mee te stijgen. Een glasvezel aansluiting kan tegenwoordig al oplopen tot een 63 Mbit verbinding (500 Mb/s).

In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal breedbandklanten op het kabelnetwerk voor het eerst gedaald in Nederland . Het aantal klanten daalde met 0.3 procent naar een marktaandeel van net iets meer dan 46%. De voornaamste reden hiervan is dat Ziggo, als grootste kabelnetwerkeigenaar, maar liefst 11.000 klanten verloor. Het aantal breedbandaansluitingen via glasvezel nam met bijna 5,5% toe naar een marktaandeel van meer dan 12%.

chart

3. De conversie ‘bottleneck’

Een ketting is vaak maar zo sterk als de zwakste schakel. Ondertussen weten we dat het moderne glasvezel netwerk razendsnel is maar helaas is er nog een bottleneck, namelijk de aansluiting van het netwerk naar jou computer. De signalen die door het glasvezelnetwerk ondergronds reizen bestaan uit licht wat door flinterdunne glazen ‘vezels’ wordt vervoerd. Maar op het moment dat dit signaal jouw huis binnenkomt moet het worden omgezet naar een elektrisch signaal wat daarna met een zogenaamde ethernet kabel naar je computer en/of TV en telefoon wordt gestuurd. De reden dat dit gebeurt is simpelweg dat jouw apparaten thuis alleen elektrische signalen kunnen verwerken en nog niks snappen van lichtsignalen.

Ziehier de 'boosdoener'

Ziehier de ‘boosdoener’

Deze conversie van licht naar elektriciteit kost tijd en zorgt ervoor dat de effectieve snelheid die je tijdens het internetten haalt vaak een stuk lager is dan de theoretische snelheid die je met glasvezel kunt halen. De kans is overigens groot dat we in de komende jaren routers gaan zien die bovengenoemde conversie een stuk sneller en efficiënter kunnen uitvoeren en zelfs computers en televisies die helemaal geen conversie meer nodig hebben.